Zavičajni muzej Slatina

Nauk vjere, Narodni jezik, Računstvo i geometrija, Zemljopis, Povijest, Prirodopis, Krasnopis, Risanje slobodno, Pjevanje, Gimnastika, Gospodarstvo, Higijena, Ručni rad, predmeti su na svjedodžbi Hilde Mundweil, učenice prvoga razreda Pučke škole iz 1915. godine. Upravo po navedenim predmetima iz svjedodžbe ispričana je priča o slatinskom kraju u stalnom postavu Zavičajnog muzeja Slatina. Zašto?! 

Bogata prošlost i tradicija slatinskog kraja našla je svoje mjesto u historicističkoj zgradi u središtu Slatine koja je nekada bila pučka škola, ali i općinsko poglavarstvo, knjižnica, gruntovnica i prostor za porezne urede.

Obilazak stalnog postava muzeja posjetiteljima daje uvid u spoj tradicionalnog i suvremenog, u zanimljivosti ovog kraja koji spaja Slavoniju i Podravinu. U stalnom postavu krije se i Spomen soba najvećeg hrvatskog skladatelja avangardne glazbe, Milka Kelemena.

Otkrijte i Sobu sporta, posvetu sportskom naslijeđu grada. Saznajte više o trijumfima, rekordima i nadahnutim sportašima koji su oblikovali slatinsku sportsku povijest. Obavezno posjetite i Spomen sobu Domovinskog rata i upoznajte važnost slatinskog kraja u formiranju Republike Hrvatske.

Od Noći muzeja, u kojoj muzej oživi posebnim izvedbama i interaktivnim prikazima, do velike izložbe koja se održava u prigodi Međunarodnog dana muzeja, unutar ovih zidova uvijek se događa nešto intrigantno i zanimljivo.

TZ Slatina • 08. prosinca 2023.