Milko Kelemen i međunarodni glazbeni festival

Listopad

Konotacija na dobru glazbu i Slatinu uvijek se veže uz najvećeg hrvatskog skladatelja avangardne glazbe – Milka Kelemena. Svojim remek-djelima i umjetničkim doprinosom ostavio je neizbrisiv trag u svijetu glazbe. Njegove skladbe istražuju nove zvukovne horizonte, koristeći inovativne tehnike i stilove. Kelemenova glazba evocira različite emocije i duboko pogađa slušatelje, od tišine do dramatičnih pasaža. Od 1999. godine počasni je građanin Grada Slatine.

„Tko sam? Naravno da sam Hrvat iz Slatine, domoljub, ali ne i nacionalist. Osim toga sam i Nijemac, Francuz, Amerikanac (prapraunuk Walta Whitmana), Kinez, Crnac, Indijanac, jaguar, štuka, gušter, mrav, kamen, pijesak...

Kompozitor? Vjerojatno. Ali i osnivač Muzičkog biennala, pedagog, dirigent, istraživač elektroakustike, pisac, pustolov, erotman, svjetski putnik, fotograf… u krajnjoj liniji strastveni tragač za NEDOSTIŽNIM I NEDOKUČIVIM.“

U njegovu se čast od 1995. godine u Slatini održava Međunarodni glazbeni festival „Dani Milka Kelemena“. Temelj festivala je izvedba Kelemenovih djela, upotpunjena i obogaćena ostalim umjetnostima: likovnom, književnom, filmskom, scenskom i gastro. Pripremite se na genijalnost i inovativnost Kelemenovih skladbi dok se renomirani glazbenici i orkestri iz cijelog svijeta okupljaju kako bi oživjeli njegovu glazbu. Od simfonija do komorne glazbe, svaka izvedba prikazuje dubinu, složenost i emocionalnu rezonancu Kelemenove umjetničke vizije, stvarajući jedinstveno iskustvo koje odjekuje u publici na posvemašnjoj razini. 

Smješten u slikovitu pozadinu Slatine, festival stvara atmosferu koja njeguje umjetničku inspiraciju i poštovanje. Impresivne izvedbe, u kombinaciji s bogatom kulturnom baštinom grada, nude istinski vrijedno iskustvo koje nadilazi granice i budi strast prema glazbi kod svih posjetitelja.

TZ Slatina • 08. prosinca 2023.