Međunarodna smotra folklora i HKUD Dika

Kolovoz-rujan

Na ljetnoj pozornici na središnjem gradskom trgu kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske i inozemstva prikazuju svu raskoš narodnih nošnji i bogatu koreografiju uz pjesme i ples – nematerijalno kulturno i povijesno bogatstvo koje smo ovakvim manifestacijama dužni čuvati i njegovati.

Godine 1808. na zahtjev obitelji Pejačević, Slatina je uzdignuta u rang trgovišta, što je za naselje otvorilo gospodarski razvoj i doseljavanje stanovništva iz ostalih krajeva Habsburške monarhije. Tradicijska nošnja ustupa mjesto građanskoj nošnji koja svoje uzore pronalazi u zemljama njemačkog govornog područja. U drugoj polovici 19. i početkom 20. stoljeća u trgovištu Slatina žene i muškarci hodaju u građanskoj odjeći karakterističnoj za to vrijeme. Dašak tradicije ostao je u ruralnim sredinama uz rijeku Dravu ili pak u brdskom dijelu. Vješte ruke i oko za detalje i danas se mogu vidjeti na nošnjama ovih naselja. Minuciozni detalji, zanimljiva kombinacija boja i motiva karakteristika su slatinskog prostora te predstavljaju  tradiciju koja i danas živi kroz rad HKUD Dika.

Vrijedni članovi HKUD Dika iz godine u godinu posvećeni su njegovanju i promicanju slatinske zavičajne baštine, ali i nastojanju da se promiču vrijednosti svih naroda i kultura u cilju čuvanja kulturnih različitosti Republike Hrvatske.

TZ Slatina • 08. prosinca 2023.