Crkve u Slatini

Otkrijte mjesto duhovne utjehe i arhitektonske ljepote u slatinskim crkvama.

Crkva sv. Josipa vizualno je remek-djelo s tornjem visine 52 m, izgrađena 1919. godine u neogotičkom stilu. Na glavnom je oltaru u središnjoj udubini zaštitnik župe, sv. Josip, i likovi slavenskih apostola Ćirila i Metoda, kao supatrona župe. Iznad, u nišama između tornjića, nalazi se kip Bezgrješnog Začeća BDM, a lijevo i desno su likovi sv. Ane i Joakima – podsjetnik na staru slatinsku kapelicu. 

Crkva bl. Ivana Merza izgrađena je 2014. godine u modernom stilu, impozantna građevina koja se doima kao lađa iz koje se naviješta Božja riječ. Župa bl. Ivana Merza u Slatini prva je župa u Hrvatskoj i svijetu koja u svom titularu nosi ime blaženika Ivana Merza. Njegov život primjer je hrabrosti, intelektualne predanosti i gorljive ljubavi prema Bogu koja potiče na življenje vjere.

Duhovnu ljepotu doživite posjetom parohijskom hramu svetog Apostola Petra i Pavla. Na mjestu današnje crkve, pravoslavni žitelji Slatine izgradili su 1747. godine crkvu u baroknom slogu čija je najljepša manifestacija bio toranj s bogato ukrašenom lukovinom. Najveća vrijednost crkve bio je ikonostas kojeg je 1758. godine oslikao poznati majstor ikonostasa Jovan Četirević Grabovan. Crkva je tijekom 2. svjetskog rata srušena, a na njezinom mjestu 1978. godine izgrađena je današnja.

TZ Slatina • 08. prosinca 2023.